New Picture 10نشست علمی و تخصصی شهر و سلامت جنسی از سلسله‌ نشست ‌های فرهنگ شهر ما روز یکشنبه یک شهریور94 با حضور شیرین احمدنیا، عضو هیئت عملی دانشگاه علامه طباطبایی، علی آذین، عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی و دکتر اسماعیل غلامی‌پور برگزار شد.

دکتر سیدعلی آذین، عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی با ابراز خوشحالی خود از برگزاری این نشست و نگاه علمی به موضوع جنسیت گفت: وقتی پوستر همایش را در بوستان شفق دیدم، بسیار خوشحال شدم. عده ‌ای سال‌ ها خون دل خوردند تا چنین همایش علمی بتواند شکل بگیرد و تریبونی پیدا کند و در جامعه مطرح شود. متاسفانه در سال های گذشته حتی بسیاری از افرادی که در این زمینه تخصص دارند از حضور و بیان دیدگاه‌ هایشان سر باز می‌زدند چرا که برچسب غرب‌ زدگی و اباحه‌ گری بر آن‌ها می‌ خورد و هزینه‌ هایی را متحمل می‌شدند.

جنسینگی مسئله ‌ای بسیار فراتر از تجدید نسل است

این استاد دانشگاه با بیان اینکه فرهنگستان لغت برای واژهsexualityکلمه جنسینگی را معرفی کرده است، افزود: باید جنسینگی را خوب بشناسیم و به حقوق مرتبط با آن احترام بگذاریم. جنسینگی به عنوان یکی از جنبه ‌های مهم زندگی بشر مفهومی است که درباره جنسیت، هویت، نقش و جهت ‌گیری جنسی و تحریکات و تمایلات جنسی و صمیمیت و باروری است و مسئله ‌ای بسیار فراتر از تجدید نسل است. در واقع از صبح تا شب کمتر جنبه ‌ای می‌توانیم بیابیم که با جنسینگی در ارتباط نباشد.

دکتر آذین با اشاره به اینکه آسیب‌ها، مسائل و دغدغه ‌های جهانی دور از اتفاق‌ های ایران نیست افزود: امسال برای روز جهانی سلامت جنسی شعار «سلامت جنسی برای جامعه عادلانه ‌تر» انتخاب شده است و باید بدانیم که سلامت جنسی مفهومی برای همه آدم‌ ها در همه سنین و حتی برای افراد معلول ذهنی و حرکتی است که همه در آن حقوقی دارند.

وی افزود: امروز با توجه به کمبود پژوهش ‌ها در این موضوع نمی‌ دانیم دقیقا در چه وضعیتی قرار داریم، آیا با یک بحران روبه ‌رو هستیم؟ وضعیت شهرستان‌ ها به چه صورت است؟ این‌ها پرسش ‌هایی است که باید به آن پاسخ گفت.

رابطه تفکر انتقادی با آسیب‌ های جنسی در جامعه

دکتر آذین با اشاره به صنعت میلیاردی مرتبط با محصولات و عمل‌ های زیبایی در جهان گفت: برخی فکر می‌ کنند این سریال ‌ها و تبلیغ‌ هایی که در شبکه های ماهواره‌ای است مخصوص کشور ما ساخته شده است؛ در حالی که اینگونه نیست؛ این تبلیغ ‌ها و سریال‌ ها در همه کشورها حتی گسترده ‌تر پخش می‌شود اما مسئله اینجاست که نبود روحیه و تفکر انتقادی در شهروند ایرانی باعث می‌شود که با تبلیغ بپذیرد که با استفاده چند ماهه از یک دمپایی قدش بلند می‌شود و یا با مصرف چند قرص لاغر می‌شود.

انسان ‌های ناتوان و نادان تحت تاثیر تبلیغات دروغ

وی افزود: این صنعت میلیاردی هر روز این پیام را به جامعه می ‌دهد که شما کمبود دارید و دچار نقص هستید و افرادی که ساده ‌ترین آگاهی را از تکنیک ‌های تصمیم‌ گیری و مهارت‌ های زیستن و سلامت جنسی ندارند همواره تحت تاثیر این تبلیغات قرار می‌گیرند.

مسئولان ضرورت آموزش سلامت جنسی را دریابند

در ادامه این نشست دکتر شیرین احمدنیا، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: با سبک‌ های نوین زندگی جنسینه امروز تغییر کرده و به رسمیت شناختن این تحولات از ضروریات است و مسئولان باید به سلامت جنسی خانواده ‌ها توجه ویژه داشته باشند.

وی با اشاره به آسیب ‌های موجود در جامعه تصریح کرد: افزایش سن ازدواج و به دنبال آن فاصله دوران بلوغ تا ازدواج و مسائل دیگر موجب شده تا شاهد شیوع رفتارهای پرخطر باشیم، یکی از مسائل افزایش انتقال ایدز از راه جنسی است که با آموزش ‌های صحیح می‌تواند بهبود یابد.

خانواده، مدرسه و دانشگاه در آموزش سلامت جنسی ناکارآمد عمل کرده‌اند

دکتر احمدنیا تصریح کرد: اما پرسش اینجاست که این آموزش در کجا باید اتفاق بیافتد. در وهله نخست خانواده است که می‌تواند به کودکان آموزش دهد اما خود خانواده نیازمند آموزش است. آموزش و ‌پرورش و آموزش عالی نیز دو نهاد دیگری هستند که می‌توانند آموزش سلامت جنسی را پیگری کنند اما امروز با مقاومت این نهادها روبه ‌رو هستیم. در حالی که این آموزش‌ها سال‌ هاست در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در حال انجام است.

اطلاعات در زمینه مسائل جنسی از مجرای نادرست به کودکان منتقل می‌شود

وی افزود: وقتی مجرای اصلی آموزش سلامت جنسی کار خود را انجام ندهد، مجراها و منابع دیگر عمل می‌کنند و بدترین اطلاعات را در سن پایین و به شکل غلط در اختیار کودکان قرار می‌دهند که به همین دلیل دچار آسیب‌ های اجتماعی مختلف می‌شویم.

دکتر احمدنیا با بیان اینکه تا زمانیکه غفلت عمومی در این زمینه داریم آسیب‌ ها مرتبط با آن پر رنگ خواهد بود افزود: آمارها نشان می‌دهد درصد قابل توجهی از طلاق‌ ها ناشی از مشکلات جنسی است که می ‌توان با آموزش درست جلوی آن را گرفت.

چرا میزان طلاق در جامعه کم است!؟

همچنین دکتر اسماعیل غلامی ‌پور دیگر سخنران این نشست گفت: با توجه به آمارهایی که از نارضایتی ‌های مختلف از جمله نارضایتی جنسی در روابط زن و مرد وجود دارد باید درباره طلاق پرسش را متفاوت از عادت همیشگی مطرح کنیم و بپرسیم «چرا میزان طلاق در جامعه کم است؟».

وی با اشاره به پژوهش ‌هایی که نارضایتی در خانواده ‌ها را نشان می‌دهد، افزود:اگر عقلانیت را در ازدواج و زندگی‌ها افزایش ندهیم، با بالا رفتن سرانه درآمد و رفع نیاز مالی زن از مرد و تمکن مالی مرد میزان طلاق بالا می ‌رود چرا که بسیاری با وجود نارضایتی فقط به دلایل نیاز مالی به زندگی مشترک ادامه می‌دهند.

دکتر غلامی‌پور با اشاره به عنوان نشست «شهر و سلامتی جنسی» تصریح کرد: نیازمند برگزاری چنین نشست‌هایی هستیم اما باید توجه کنیم که بهداشت جنسی فقط یک مسئله شهری و خاص کلان شهر تهران نیست بلکه پژوهش ‌ها نشان می‌دهند که با توجه به گسترده شدن و سهولت ارتباطات امروز در روستاها نیز با آسیب ‌های مسائل جنسی مواجه هستیم.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه گاهی اخلاق جنسی را برخی سیاسی می‌کنند، افزود: هر وقت مسئله ‌ای سیاسی شود برخورد عقلانی و علمی با موضوع از بین می ‌رود، البته برگزاری چنین نشستی نشان از این دارد که این برداشت در حال تغییر است.

در ابتدای این نشست فیلم مستند «یک پیشنهاد ساده» ساخته یاسر عرب درباره اهمیت سلامت جنسی و آسیب‌ های جامعه ایران برای حاضران پخش شد.

لازم به ذکر است که این نشست علمی و تخصصی شهر و سلامت جنسی به همت مرکز مطالعات سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و انجمن جامعه ‌شناسی ایران در فرهنگسرای شفق با حضور مدیران فرهنگی و دانشجویان برگزار شد.

دومین برنامه سلسله‌ نشست‌های فرهنگ شهر ما با موضوع شهر و چالش خشم برگزار خواهد شد.

منبع: سایتفرهنگ و هنر (رسانه خبری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران)، یک شهریورماه 1394

اخبار مرتبط: